Saskija Vitmer (Saskia Wittmer), luksuz za korak po meri! // Saskia Wittmer – luxury for the steps sur mesure!

U ulici Sv. Lucije, u istorijskom centru Firence, u dvadesetak kvadratnih metara, nalazi se prodajni, radni i izložbeni prostor Vivijan Saskije Vitmer (Vivian Saskia Wittmer). 

Saskija je jedna od retkih žena, koja danas, u XXI veku proizvodi muške cipele i obuću po porudžbini, kao ručnu izradu savršenog kvaliteta i istančanog ukusa…

Njen slogan, koji je postao sastavni deo logotipa njene kuće – cipele po meri, govori o stavu prema obući, uprkos industrijalizaciji, globalnom procesu prestanka postojanja zanata i velikom uspehu serijskih proizvođača loše, mahom ružne i neudobne obuće sa dalekog istoka. Ovo je jedna sasvim drugačija priča. Ovo je priča o snažnoj individualnosti, o dizajneru i proizvođaču obuće posebnog stila i kvaliteta, o vrhunskoj izradi, o potrebi da dizajn prati ličnost, želje i senzibilitet kupca…

Rođena pre gotovo četiri decenije u Berlinu, Saskija Vitmer, potiče iz porodice u kojoj je otac industrijalac, a majka umetnik. Talenat za umetnost i proizvodnju, ali i realizaciju, kao sastavni deo procesa dizajniranja, Saskija je nasledila od roditelja. Po završetku škole Štajner (Steiner), zanat, način izrade cipela, učila je najpre od najpoznatijeg nemačkog proizvođača obuće po meri – Benjamina Klemana (Benjamin Klemann), iz Hamburga, koji je proces proizvodnje učio u kući John Lobb, u Londonu, ali po slučajnom javljanju na oglas prelazi u Italiju, jedno vreme radi u okviru čuvene kuće Pakerson, a zatim tri godine sarađuje sa poznatim fiorentinskim dizajnerom Stefanom Bemerom (Stefano Bemer), gde je pored proizvodnje uključena i u komunikaciju sa klijentima, pa tako sagledava celokupan proces rada. Posle tri godine saradnje, ostvaruje je joj se san i osniva sopstvenu kuću, koja ubrzo, zahvaljujući zadovoljnim klijentima, postaje jedna od najboljih tajni i preporuka, kada je u pitanju ručno izrađena obuća, po meri, ali i naročit dizajn. Ubrzo, postaje poznata u krugovima evropskih, japanskih, američkih i ostalih ljubitelja visoke muške mode, a pored proizvodnje muških cipela, Saskia skoro 20% proizvodnje posvećuje i po meri proizvedenoj ženskoj obući.

Interesantno je da je u potpunoj kontradikciji nežan izgled ove riđokose Nemice, sa snagom i manuelnim teškim radom, koji sama izrada podrazumeva. Sam proces izrade obuće, od prvog susreta i razgovora sa klijentima, upoznavanja sa stilom, ličnošću i navikama, do izrade kalupa i modela i realizacije samog dizajna posvećenog klijentu, može da potraje i nekoliko meseci, pošto je obuća u potpunosti ručno izrađena, sastavljena od najkvalitetnije kože, koju Saskija nabavlja od renomiranih, vrhunskih francuskih i nemačkih proizvođača sirovina… Na ovaj način napravljene cipele, mogu da traju više od decenije, a da zadrže formu, ostanu udobne, jedinstvene i praktično – neuništive! Zato imaju i adekvatnu cenu!

Još je interesantniji skroman pristup Saskije Vitmer, koja nije pravila značajnu marketinšku kampanju, želeći da zadrži posao na aktuelnom nivou, zadovoljna svojom posvećenošću poslu. U međuvremenu, lokal od 18m2, uspela je da proširi sa još dve male prostorije i tako dobije prostor za rad i edukaciju mladih:

“Smejem se kada se setim svojih početaka, prvih porudžbina za svoje prve mušterije. Na sreću, danas mi dosta dobro ide, veliki broj klijenata, uglavnom muškaraca, zaista ceni moj rad, moje kreacije. Svi oni su poznati u svetu preduzetništva, akademskim krugovima, stranci su u potrazi za pravom zanatskom izradom obuće na obalama reke Arno. Postepeno sam se i proširila, preuzela dve prostorije, a sada kod mene ovaj zanat uči jedna devojka iz Italije!”

Nekada čuđenje da se jedna mlada žena odlučila za ovaj posao, zamenilo je oduševljenje klijenata, a prisustvo mladih žena, devojaka u ovom umetničkom zanatu, postaje, posle Saskije, izgleda uobičajeno. Danas se u krugovima koji prate modni dizajn i žele da posebno za njih bude kreiran i napravljen par cipela, koji onda zahteva i adekvatnu odeću vrhunskog kvaliteta i po meri, više niko ne čudi kada vidi mladu, fragilnu i nežnu Saskiju. O njoj pišu vodeći časopisi, koji prate muško odevanje kao što je Monsieur u Francuskoj i Italiji, Last u Japanu, časopisi koji nude opcije za poseban kvalitet života kao što je Departures, Monocle, ali i dnevni listovi, pa čak i časopisi avio-kompanija, koje lete za Firencu…

Da je predodređenost za ovaj posao u Firenci, možda čak i sudbinska po pitanju privatnog života, govori i saznanje radoznalih novinara da je jednog dana, nakon što je Saskiju video u obližnjem kafeu, za njom došao u radnju mladi gospodin, Masimilijano, koji je odmah naručio par cipela u veličini 47, a zatim se dogodila “ljubav na prvi pogled“, što je dovelo do toga da danas signore ima više od dvanaest pari ručno izrađene obuće, sa stilom, posebnom pažnjom i ljubavlju!

Za svoju ručno proizvedenu obuću, Saskija sa osmehom kaže: “Oblik je možda pomalo italijanski, tehnika izrade engleska, ali ima i nečeg nemački funkcionalnog u izradi đona!”

Autor ovih redova ovoj nesvakidašnjoj, hrabroj, izuzetno talentovanoj i veštoj dizajnerki i proizvođaču obuće želi puno uspeha! In bocca al lupo, Saskia!

M.N.

About necessities123editor

Necessities123... "We live in an age where unnecessary things are our only necessities." [O. Wilde]
This entry was posted in Design, Men's Fashion, Uncategorized and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s